Jdi na obsah Jdi na menu

El Hierro

12. 12. 2019

Úvodem

Z těch Kanárských ostrovů, které mají letiště, je nejmenší, nejméně známý, jezdí zde nejméně turistů (většinou Španělé) a  je nejvíce na západě i jihu. 

Doprava na ostrov je trochu komplikovanější, nejsou zde žádné přímé chartery cestovních kanceláří, na El Hierro je směrováno  opravdu  jen pár letů denně z okolních ostrovů.

Při jarní návštěvě Gomery mi jedná místní obyvatelka, když jsem chválil krásy" jejího" ostrova, odpověděla, že Gomera je krásná, ale nejkrásnější je Hierro, tak jsem se zajel přesvědčit a něco na tom opravdu bude. Ten ostrov je fakt krásný a kouzelný.

Doprava

Tam:  Praha- Barcelona (nocleh)- Tenerife Norte- El Hierro

Zpět:   EL Hierro- Tenerife Norte (přejezd na jižní letiště), Tenerife Sur- Nantes (nocleh)- Praha

celková cena letenek byla cca 4.500Kč, přičemž nejdražší segment byl přelet z Tenerife Norte na EL Hierro, Využil jsem celkem 4 dopravce.

Praha- Barcelona a Barcelona- Tenerife Norte-    Ryanair

Tenerife Norte- El Hierro-                                       Binter

El Hierro -Tenerife Norte-                                      Canary Fly

Tenerife Sur- Nantes a Nantes- Praha-                 Volotea

Měl jsem normální příruční zavazadlo, které je u všech těchto dopravců OK, vyjma FR, kde jsem si zaplatil priority.

 

Doprava na místě

Na Kanárských ostrovech již vyzkoušený o osvědčený  CiCAR, plné pojištění a nulová spoluúčast, depozit blokovaný na kartě byl  15Eur, celková cena 95 EUR na celý pobyt.

 

Ubytování

apartmány Los Camarones   hezké apartmány na jihu ostrova na pobřeží (skvělé počasí), v okolí spousta dobrých restaurací, supermarket, bezproblémové parkování, terasa s výhledem na oceán. Ubytování můžu doporučit, z mé zkušenosti je lepší  na Kanárech, Azorech, Madeiře apod...bydlet, a to zvláště v zimním období,  spíše u pobřeží, kde je teplo.

Počasí

na pobřeží kolem 21-26C, mírný vítr, polojasno, velmi teplé večery (dokonce tropické noci, teplota před východem slunce neklesla pod 20C), ve vnitrozemí v horách bylo počasí proměnlivé, záleželo na nadmořské výšce a zda zrovna člověk nebyl v mracích, tam jsem zažil i deset stupňů a vytrvalý déšť.

Oceán měl 22C a v pohodě se dalo koupat.

 

Dojmy a postřehy

-Velmi rozmanitý  a přitom ne moc velký ostrov, najdete zde opravdu hodně, vulkanickou krajinu, která je velmi podobá Lanzarote, krásné borovicové lesy, jako jsou třeba na La Palmě, mlžné vavřínové pralesy, známé například z  Madeiry, či Gomery,  několik set metrů  vysoké a strmé zelené útesy co jsme viděli na na Azorech na Sao Jorge, spousty krásných treků, architekturu, kterou tvořil známý Cesar Manrique..atd.

-Vyšperkovaná turistická infrastruktura, všude vyhlídky, značené trasy, upravená místa na koupání, odpočívadla, kempingová místa, čisto...a minimum turistů, nevím zda to nebylo tím prosincem, ale přijedete na luxusní vyhlídku, kde jsou lavičky, toalety, přístřešky a nikde nikdo, lávové jezírka na pobřeží u oceánu, lehátka, toalety, slunečníky, vše tak v pohodě pro 50-100 lidí a zase nikdo, nebo 2-5 lidí, to byla fakt bomba.

Vyhlídky

Mirador de Isola:  asi 750 m.n.m.  z této výšky se díváte ze strmého zeleného útesu dolů na pobřeží. 

Mirador las Playas asi 1050 m.n.m, zhruba 10 min autem od Mirador de Isola, ještě výše, ještě neuvěřitelnější  pohled dolů, tentokráte už z pásu borovicových lesů, často je v mracích, chce to  trochu vychytat, protože napoprvé  jsem zde měl déšť a viditelnost na deset metrů. Obě vyhlídky jsou spojeny pěší trasou.

Mirador de la Pena- nejznámější vyhlídka ostrova, 650 m.n.m  je vybudovaná architektem Césaem Manrique, impozantní výhled na oblast EL Golfo, která vznikla sesuvem půdy díky vulkanické činnosti, je zde i restaurace s celou prosklenou stěnou, čekal jsem nějaká šílené ceny, ale vcelku v pohodě se tam dá i sednout na jídlo.

Mirador de la Llania-cca 1350 m.n.m  často v mracích, uprostřed původních vavřínových pralesů (laurisiva), ideální je to spojit s nějakým pěším okruhem přes tento unikátní endemický les.

Vyhlídka od kostela Inglesa se la Candeleria- kostel je nad městečkem Frontera, stojí na úplně červeném sopečném podloží, za ním je  několik set metrů vysoká zelená stěna, pod ním městečko a oceán, nádherné a fotogenické místo.

Koupání

Tamaduste- kousek od letiště- cca 5 min autem , hezká skalnatá zátoka uprostřed vulkanické krajiny, lehátka, žebříky a schody do vody, uvnitř zátoky úplně klidná voda, na jejím začátku se rozbijí vysoké vlny oceánu o skály.

Las Playas- od letiště na druhou stranu, kolem pobřeží, cca 15 min, silnice je slepá, oblázkové pláže, nikde nikdo,po cestě nezapomeňte na Roque de Bonanza, fotogenický,  skalní vulkanický útvar v oceánu.

Tacarón- na jihu ostrova, červené podloží, skalnatá zátoka s lehátky a vstupy do vody, dál pěšky písečná pláž s červeným pískem.

La Maceta- cca tři lávové bazény v oceánu, typově něco  jako Puerto Moniz na Madeiře, vytvořené přírodou a dodělány člověkem, chráněny před hlavní silou příboje, ale vymyšleny tak, že se vlny stále valí přes jejich stěny (tady jsem byl dokonce dvakrát), poprvé asi 5 lidí, podruhé nikdo.

Charco Azúl- tak tady bylo nejvíce lidí, tak 10-15, taková jeskyně s průhledem ven, plus skaliska, zase dobře vymyšlené přístupy do vody i místa na ležení, neměl jsem moc dobré počasí, už byl podvečer, ale pokud je sluníčko, budou tam krásné barvy.

Další místa na pobřeží, kde jsem se nekoupal, ale stojí za to je vidět.

Charco Manso- ohromné vlny, voda když se tříštila o skály šla do desetimetrové výšky.

Punta Grande- kamenný dům na úzké šíji, z obou stran oceán,  mohutný  příboj naráží do skal, v pozadí cca kilometr vysoká strmé  zelená stěna,neuvěřitelné místo,

Co ještě nevynechat

Maják Orchille- umístěný je na jihu ostrova, kolem žádná vegetace, jen vulkanické skály. 

Oblast Sabina- větrem do neuvěřitelných tvarů pokroucené staré jalovce, které se staly jedním ze symbolů ostrova.

Trek ve vavřínovém pralese- jsou asi tři dobře značené okruhy v oblasti La Llania, akorát pozor ,jsou to výšky nad 1000 m.n.m, často tady prší a je  zde o 10C chladněji než na pobřeží.

Obecně

Tohle místo na mě zanechalo  podobně silný dojem jako ostrov Sao Jorge na Azorech, fakt krásné a doporučuji.

Pokud se budete dívat na počasí na Hierro, většinou to ukazuje teplotu ve Valverde, to je hlavní město, je v kopcích a je tam cca o 5 C méně než na pobřeží, tak se nenechte tímto zaskočit.

Všude velmi čisto, skvělé značení turistických zajímavostí a tras, minimum lidí, dobře řešené parkování na zajímavých místech.

Pronájem aut, díky menší kapacitě raději  řešit více dopředu.

Jarní Gomera

Květnová Gran Canaria

Azorské Ostrovy Sao Jorge a Terceira

Listopadová Madeira

Prosincové Lanzarote

Dubnové Tenerife s výstupem na Teide

Lednová Fuerteventura

Grana Canaria, Tenerife, La Palma, 3 ostrovy za týden

 

 

Náhledy fotografií ze složky El Hierro- prosinec 2019