Jdi na obsah Jdi na menu

Moje tipy jak ušetřit

 

                                         Pár tipů, jak cestovat  o něco levněji :-)

 

Základním pravidlem, které přinese asi největší  úsporu, je co nejvyšší flexibilita, aneb maximálně využít příležitosti. Téměř denně lze objevit zajímavé ceny letenek (zájezdů), pokud se objeví něco mimořádně atraktivního, tak  jde většinou hodně o čas, tedy co nejrychleji se rozhodnout a koupit. Pro ideální přehled, co kde vykouklo za akci jsem si já oblíbil www.flightor.com , těch webovek, které hledají levné letenky je spousta, navzájem se kopírují, než všechny projíždět, je lepší nějaký agregát. Nejhodnotnější fórum-  ne všechny nabídky jsou hned na titulkách je pak na www.akcniletenky.com.

 

Jsou destinace, kde s CK budete většinou levnější než individuálně, (Egypt, Tunisko, Kapverdy..).

Letní zájezdy jsou nejlevnější na začátku léta, jsou zde nižší ceny i než na podzim. Ideální je dívat se na lastmomenty od začátku června. Cestovky rozbíhají hlavni sezónu charterových letů a nejsou výjimkou třeba letecké zájezdy na  Řecké ostrovy kolem 5tis. Naopak na podzim se ceny chvilku ze setrvačnosti drží na vyšších úrovních. Zimní zájezdy jsou nejlevnější do půlky listopadu do půlky prosince (návrat před Vánoci nejpozději). Vůbec nejlevnější jsou většinou mezi  cca 10- 20.12, druhá šance je po svátcích tedy začátek ledna .

V Česku je  nejznámější Invia, tento  agregát mi moc nevyhovuje, často mají nabídky, které už nejsou aktuální a pak vás lámou a udolávají na jinou nabídku.

 

Celkovou cenu za zájezd , i když je to last , lze často ještě o pár stovek srazit cashbackem. My jsme spokojeni s používáním stránek "Plná peněženka".

plnapenezenka.cz , je tam několik velkých CK s 1,5-2%, funguje to, osvědčilo se nám to, dokonce nemají ani žádný limit, ale vyplatí se počkat myslím aspoň na 100 Kč, pak tam jsou nějaké další bonusy. Dobré je spojit plnou peněženku ještě s kreditní kartou (my používáme citibank), je pravděpodobné, že cashbacky od banky na kreditky půjdou nejspíše dolů (nové nařízení EU snížilo jejich marže ). Zájezd za deset tisíc tak v pohodě koupíte fakticky za 9600Kč. ( podstatě bez jakékoli námahy platba kartou a využití plné peněženky). Případně se dá stejná kombinace použít i na autopůjčovny https://www.plnapenezenka.cz/obchody/rentalcars-com. O těch podrobněji níže. Další možností je  také stránky "Plná peněženka" použít i  na letenky, pokud jste zvyklí hledat třeba přes  skypicker (současné kiwi).

 

Autopůjčovny, nejlevnější nabídky jsou většinou cca měsíc až dva týdny před odletem, agregátů je spousta, last moment moc nefunguje, nejlevnější půjčovné je ve Španělsku mimosezónu, drahá je docela v Evropě Francie, doporučuji pořídit pojištění spoluúčasti separátně, vyjde to vždy levněji. Na pobočce v půjčovně vám nutí vždy jen hodně drahé připojištění. Pokud půjčujete auto častěji, je dobré to celoroční, například http://www.insurance4carhire.com/

 

Platby v zahraničí- pozor na kurzy bank při platbě kartou, já to dělám tak, že mám otevřený  eurový účet v bance, tam si vložím eura koupená ve směnárně. Eurový účet mám zdarma, vklady eur také, kartu mám napárovanou na platby, tak, že pokud je platba v eurech, tak se to odečte z eurového účtu.