Jdi na obsah Jdi na menu

Víkend v Alpách-Vysoké Taury

9. 8. 2020

Úvodem

Alpy a vůbec hory mám rád, tohle místo mám vyzkoušeno z minulého léta, kdy jsem vystoupil na Kreuzspitze  3455 m.n.m a  Hanegerer 3021 m.n.m. Těch třítisícových vrcholů a túr vedoucích malebnou horskou krajinou je tam plno, tak jsem do tohoto údolí zamířil podruhé.

Itinerář

pátek- v brzké odpoledne odjezd a ubytování ve Ventu

sobota- výstup na na Urkundkolm 3.134 m.n.m

neděle- výstup přes sedlo Ramolkamm 3.150 m.m.m k chatě Ramolhaus 3006 .m.n.m a stejnou cestou zpět

pondělí -cesta domů.

 

Počasí

při příjezdu v podvečer v pátek bylo 9 stupňů a pršelo, od soboty skvěle, v údolích 15-20C polojasno, ve vyšších výškách samozřejmě teplota klesala.

 

Ubytování

Apartmány Zirmhof, prostorný apartmán, s wifi, parkování, zdarma, kompletně vybaveným kuch. koutem, v blízkosti  je několik restaurací, na nákupy to chce popojet níže do Soldenu. Nemám co vytknout, můžu doporučit.

 

Postřehy a dojmy

-hory byly prázdné, ještě méně než lidí obvykle

výstup na Urkundkolm 3.134 m.n.m- není to nic náročného, jde to rychle nahoru, vyjma prvních několika desetiminutovek, které jsou údolím a přes Vent, túra není tedy nějak dlouhá ani technicky náročná, trochu sněhu až těsně pod vrcholem, možnost občerstvení po cestě  asi na dvou místech na chatách.

- výstup přes sedlo Ramolkamm 3.150 m.m.m k chatě Ramolhaus 3006 .m.n.m- tahle túra je už náročnější, většinat trasy je ve výškách 2700+,delší  pasáže přes sněhové pole, převážně  mezi sedlem Ramolkamm  a chatou  Ramolhaus, sestup ze sedla je i technicky obtížnější (jištěno řetězy, železnými skobami ve skále), žádné vybavení není nutné. K chatě je to cca 5-5,5 hodiny, dolů 3,5-4 hodiny, prostě celodenní, těžší  túra. alternativou může být přechod z jednoho údolí do druhého, kdy se nejde stejnou cestou zpět. Trasa z Ventu je o cca o hodinu delší, než z Obergurglu

 

 

https://www.mojecesty.com/clanky/postrehy-z-cest/prodlouzeny-vikend-v-alpach-s-navstevou-lichtenstejnska.html

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Alpy červenec 2021