Jdi na obsah Jdi na menu

Jarní víkend na Karpathosu

13. 3. 2020

Úvodem

Několikrát jsme se zamýšlel nad tím, jak to vypadá v takových těch klasických letních destinací v zimě. Tak proč nad tím jen přemýšlet...Rhodos mi připadal moc známý, na Krétě jsem byl několikrát, nakonec  jsem si vybral jeden z jižnějších řeckých ostrovů- Karpathos  a v  posledním únorovém víkendu zde strávil  příjemné tři noci.

Doprava

Aegean, po cestě tam levnější tarif nabízel  noc v Athénách, což jsme rád využil, zpět to navazoval skvěle, na přestup v hlavním řeckém městě byla cca hodina a 15 minut.

Aegean nabízí v ceně letenky catering, který je v dnešní době už nadstandardem (teplé jídlo, výběr z nápojů), při hodinovém letu  z Athén na Karpathos, nápoje a sušenka.

Cena zpáteční letenky z Prahy na Karpathos  byla 3700Kč.

Ubytování

V zimní sezóně je většina hotelů a ubytovacích kapacit zavřená, nakonec jsem vybral Dilina studios, prostorný apartmán s balkónem, v celém objektu jsme byl sám, soukromé parkování, k moři tak 4 min chůze, Wifi ještě zprovozněná nebyla. Platil jsme 95 Eur za tři noci.

Počasí

Většinou zhruba 15-18C, polojasno, bylo hodně větrno, jeden den se zatáhlo  a silný vítr už  začal mít parametry vichřice, ale to mi nějak nevadilo, mělo to taky své kouzlo.

Doprava v místě

Měl jsem pronajaté auto na celý pobyt, za 66 Eur (kompletní pojištění s nulovou spoluúčastí), vyfasoval jsem Seat Mii, tedy totéž co Škoda Citi Go, akorát  ve španělském provedení, Nádrž plná při převzetí a vrácení.

 

Dojmy a postřehy

Ostrov mimo sezónu spí, většina míst má zavřeno, s tím je třeba počítat, turistické restaurace jsou zavřeny všechny, turisté na ostrově prakticky nejsou.

V každém městě/vesnici je většinou otevřena jedna putyka pro místní a aspoň jeden supermarket.

-Na jaře je ostrov krásně zelený a rozkvetlý.

Olympos- známé a fotogenické městečko, když jsme tam byl, mělo neuvěřitelnou atmosféru, prázdné ulice, nikde nikdo, asi po půl hodině jsem potkal prvního člověka, venku byla skoro vichřice, ale ty výhledy a pohledy, ty stály za to. Doporučuji samozřejmě stezku k mlýnům nad město.

Pěší výlet z Avlony k St. John Vrykountas-  krásná procházka k pobřeží ke kapličce, tak hodinu a něco jedním směrem, za celou dobu jsem nikoho nepotkal, pěkné výhledy, zvláště poslední pasáž, kdy se jde na útesu podél pobřeží.

Menetes-  příjemné a malebné městečko ve vnitrozemí s hezky barevnými domky ve svahu, stojí určitě za návštěvu, nad ním je  i pěkná  kaplička. Pod Menetes v zatáčce je ještě hezký hřbitov a památník, odsud je také dobrý výhled.

Hlavní město Karpathos- tady to nejvíce žilo, ale i tak, vlastně jen Řekové, otevřené obchody i několik restaurací, kolem moře a u přístavu se jednalo o nejrušnější část ostrova.

Pigadiie hlavní pláž -široká a dlouhá pláž kousek od hlavního města, věřím, že i v sezóně  tady díky rozlehlosti pláže   davy nebudou.

Pláž Apela- tahle se mi zdála nejkrásnější, oblázky, borovice, kolem skály, krásné a romantické místo, v sezóně to bude asi horší.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Karpathos-únor 2020