Jdi na obsah Jdi na menu

Amdalusie- Costa del Luz

14. 11. 2019

Úvodem

Ty letenky do Malagy jsou pořád tak levné, že prostě nešlo odolat, tentokráte jsem se zastavil vlastně poprvé v Malaze a poté to si to nasměroval na jih a západ, na krásné pobřeží Costa del Luz.

Doprava

Kombinace dvou dopravců tam Ryanair ve středu 6.11 odpoledne a zpět v pondělí 11.11 večer  se Smartwings, cena letenky tam 425 Kč a zpět 30 Eur.

Doba letu se pohybuje něco nad tři hodiny.

FR letěl na čas, QS měl zpoždění něco přes hodinu.

 

Ubytování

Ubytování dvě noci v Torremolinos-  Apartamentos María Del Carmen

Slušný, prostorný a dobře vybavený apartmán, velkou výhodou bylo parkování v podzemních garážích hotelu zdarma.

 

Dvě noci  byly v Tarifě - hotel La Torre .

Stylový hotel, u silnice, kousek od pobřeží a pláže, dál od centra-5-8 min autem, slušná snídaně, bezproblémové parkování zdarma.

 

Jedna noc byl  hotel Albaida Nature  v Mazagónu.

Pěkný hotel, dobrá snídaně, prostorné pokoje, kousek od centra, k pláži dále, vhodné, když máte auto, parking je zdarma.

 

Počasí

Na pobřeží 18-22C, většinou polojasno, až skoro jasno, poslední den a první den se zatáhlo, místy dost větrno, v moři jsem se koupal, ale teplota vody už jen kolem 18C (na listopadová koupání ve Španělsku je to lepší třeba někde kolem Alicante- teplejší voda, v Evropě pak je lepší východní část Středomoří, ideální je většinou například Kypr).

 

Postřehy a dojmy

-Andalusie toho nabízí hodně a při tak atraktivních cenách letenek, stojí rozhodně za návštěvu.

-Tarifa- pěkné, fotogenické  městečko s krásnou a širokou  pláží, nejjižnější místo Španělska a kontinentální Evropy, známé  místo na kitesutfing (prý jedny z nejlepších podmínek v Evropě), hezké historické centrum,  zachovalý hrad  (vstup do hradu je za 4 Eura, výhledy na moře a Maroko, zajímavá expozice ).

Costa del Luz- krásné pobřeží s luxusními plážemi, velkými dunami, nebo skálami.

Playa Paloma- kousek za Tarifou na západ  odbočte na slepou  silnici  A2325, kolem je spousta spousta dun, písek občas zasype i silnici.

Playa de Bolonia-  umístěna ještě o trochu západněji - známá a krásná pláž s velkou dunou a antickými ruinami ( Bealo Claudia)  vstup na památky je zdarma pro celou EU, vše velmi pěkné a fotogenické.

Pobřeží mezi Mazagón a Matalascanas...úplná pecka, trochu už jako Algarve, krásné vápencové skály a nekonečná pláž pod nimi, žádné hotely a zástavba.

Parque Nacional de Donana- národní park- hnízdící ptáci, zvířata, funguje především na organizovaných túrách, byl jsem tam úplně mimo sezónu, přijel jsem ze západní strany, doporučuji se zastavit v El  Rocío a Matalascanas, na obou místech jsou stezky i pozorovatelny pro individuální cestovatele.

Olvera- hezké a fotogenické městečko asi 75 min autem  od Malagy, pokud byste jeli do Sevilly, nebo na západní pobřeží k Huelvě, je to docela po cestě a stojí za zastávku.

Za dálnice se občas platí, na mýtných branách Malaga- Tarifa cca 10 Eur, podle navigace zkuste i cesty bez mýta, někdy je získaný čas tak malý, že za  tu platbu ani nestojí.

 

dojmy z říjnové cesty do Andalusie

Andalusie v červnu-výstup na nejvyšší horu Sierra Nevady

Andalusie v březnu

Gibraltar na jaře

 

 

Náhledy fotografií ze složky Andalusie- listopad 2019