Jdi na obsah Jdi na menu

Jordánsko podruhé

26. 12. 2018

Úvodem

Po spuštění nové linky  z Prahy do Ammánu společností Ryanair se dalo předpokládat, že ceny půjdou dolů, ale že se do Jordánska a zpět bude dát  doletět v řádu stokorun, to příjemně překvapilo i mě :-).

Ceně 850 Kč za zpáteční letenku prostě odolat nešlo, jen škoda, že nám to pořád kazí ty předražená Jordánská víza.

Doprava

společnost Ryanair:

- odlet z Prahy ve 12:40 v úterý 11.12

-zpět pak v sobotu 15.12 ve 12:55 z Ammánu

Celková cena letenky 850 Kč, doba letu byla z Prahy 3:30, z Ammánu pak 3:50

 

Doprava v místě

auto na celou dobu pobytu, půjčení a vrácení na letišti, rezervováno dopředu online, cena asi 110 Eur, spoluúčast 300 JD jsem řešil separátním pojištěním, půjčovna to byla Sixt,

 

Ubytování

1 noc Madaba

2 noci Petra

1 noc  Mrtvé moře

Madaba: Tell Madaba hotel  :  skvělé ubytování, výborný poměr cena/výkon, doporučuji, cca 40 min autem od letiště, čistý pokoj, vybavená kuchyň pro několik pokojů k dispozici (lze si kdykoli udělat čaj, kávu..apod), chutná snídaně, majitelé dělají i sendvič na cestu, drobné pohoštění je i při příjezdu, klid, dobře fungující wifi, cena 20 JD za pokoj a noc se snídaní. Parkování je možné v pohodě před hotelem na ulici.

Petra: Sharah Mountains hotel : dobrý a kvalitní hotel tříhvězdičkový hotel, ve kterém jsem spal už podruhé. Velmi čisté, pohodlné a moderní pokoje, hezká koupelna, problémy s teplou vodou teď v zimě nebyly (při mé  letní návštěvě tohoto hotelu, teplá voda trochu zlobila). Pokud jedete do Petry, chcete mít slušný komfort a neutratit nesmysl, tak tento hotel určitě můžu doporučit. Cena 22 JD za pokoj  a noc se snídaní. Parkování na ulici bez problémů.

Mrtvé moře: Dead Sea Spa Panoroma : jeden z levnějších luxusnějších hotelů na pobřeží  (k moři cca 500 metrů, ale od bazénu jezdí zdarma minibus na hotelovou pláž). Snídaně velmi dobrá a široký výběr, pokoj pěkný, čistý, luxusní a prostorný s balkónem s krásným výhledem. Na hotelové pláži zdarma lehátka, sprchy, převlékací kabinky.cena 42 JD se snídaní za noc a pokoj. Wifi v celém hotelu rychlá, parkování zdarma  a hlídané v areálu hotelu.

Počasí

Byl jsem v půlce prosince a počasí tomu odpovídalo, v rámci Jordánska jsou samozřejmě poměrně velké rozdíly teplot, například rozdíl teplot  mezi Mrtvým Mořem  a Ammánem byl 10 stupňů a je to méně než hodiny jízdy autem.

Já měl počasí následující :

Madaba: 15 -17C skoro-jasno

Kerak-   13-15C, vítr, skoro zataženo

Petra 12-15C zpočátku polojasno, pak oblačno, až zataženo, chvíli i déšť

Mrtvé Moře: 23-25C, skoro jasno, voda cca 24 C, koupat se dalo

 

Dojmy a postřehy

-Byla to má druhá návštěva, první proběhla v květnu a letěl jsem do Aqaby

-řízení je v pohodě, mimo města minimální provoz, v centrech měst je to samozřejmě trochu živelnější

-při cestě od Petry zpět na sever doporučuji jet k Malé Petře a pak přes Wádí Araba- krásné výhledy, velmi fotogenická a pěkná cesta

-královská cesta 35, od Madaby k Mrtvému moři, také fajn, zvláště sjezd k  přehradě Mujib Dam, ale cesta  do Wádí Araba se mi zdála mnohem zajímavější

Malá Petra- zajímavá zastávka tak na 40 min, je to zhruba 10 min autem od vchodu do Petry, vstup je zdarma, lidí málo

Madaba- město na Královské cestě, je cca 30-40 min jízdy od letiště, skvělé na první noc, město je známo mozaikami, muzeum, archeologický areál, vstupy na Jordanpass  (JP) zdarma, obojí tak na 30-60 min, super je výhled z kostelní věže (Church of St John the Baptist), ten je za 1 JD.

Kerak- poměrně rozlehlá zřícenina křižáckého hradu na kopci s hezkými výhledy, minimum lidí, parkování zadarmo u hradu, vstup v rámci  (JP) je to už spíše ruina, tak na slabou hodinku, pokud pojedete po královské cestě stojí za zastávku, ale moc od toho nečekejte

Petra, dojmy z první návštěvy jsem popsal zde, tentokráte jsem logicky dost jsem váhal, jestli vízum, nebo si koupit JP, nakonec jsem do toho šel, méně jsem fotil a více se díval a užíval si to. Teď v zimě se mi zdálo celkově méně lidí, a to jak místních tak turistů.

Mrtvé moře-   pokud si chcete užít trochu komfortu, ubytujte si v jednom z hotelů na pobřeží, budete mít hotelovou pláž, sprchy, lehátka..atd. ideální je to na poslední / první  noc, díky pohodlné a rychlé cestě na letiště.

 

Náhledy fotografií ze složky Jordánsko- prosinec 2018