Jdi na obsah Jdi na menu

Prodloužený víkend v Jordánsku

13. 5. 2016

Úvodem... 

Dlouhodobě levné letenky s Turkish airlines do  Aqaby byly hlavním impulsem k výletu do Jordánska. Kde na relativně nevelké ploše je několik velkých turistických zajímavostí ( Rudé moře, Mrtvé moře, Wadi rum, Petra)

Dva dny před odletem zjišťuji, že stejný let jako já má jeden člen fóra akčních letenek, tak se domlouváme na společné cestě a participaci na nákladech.

 

 Doprava

Letecky z Prahy, ve čtvrtek přes Istanbul

14.35 PRG- 18.20 IST

22.40 IST- 01.30 AQJ

Zpět pak ve středu brzo ráno se stejným trasováním

02.25 AQJ- 05.00 IST

07.15 IST- 9.00 PRG

Cena 5.100Kč kupováno přes tripsta, šlo to koupit  i za nižší cenu  o cca 1000-1500Kč při návratu z Tel Avivu do Vídně.

Servis u TK i na kratších letech stále asi nejlepší v Evropě.

 

Víza

 Koupil jsem si nakonec Jordanpass-  http://jordanpass.jo/   za 75JD (Petra dva dny), kromě víza slouží jako vstupenka - obsahuje spousty volných vstupů, využil jsem ještě  u Wadi rum

 

Auto

Půjčili jsme  za  105JD na čtyři dny, druhý řidič 5JD/den, spoluúčast na pojištění při škodě byla 300JD

Auto jsme museli brát až ve městě, protože při příletu v noci, měly všechny autopůjčovny zavřeno.

 

 Ubytování

Veškeré ubytování jsme řešili až na místě, většinou  den dopředu jsme mrkli na net z hotelu a vybrali něco na následující den.

První dvě noci ubytování v Aqabě, hotel Crystal

http://www.crystal-international.com/

-základní, relativně čisté pokoje, umístění v centru, kolem spousta obchodů, restaurací,k moři cca  5min pěšky

-cena 40 JD  /dvoulůžkový pokoj/ noc

další dvě noci

Sharah Mountains Hotel***

Hotel Sharah Mountain

-velmi pěkné, pohodlné  a čisté pokoje, hezký výhled, zdarma wifi u recepce

-reprezentativní společné prostory, všude čisto

 snídaně standard

od hotelu ke vstupu do Petry cca 20min pěšky, hotel zajišťuje ráno a večer zdarma dopravu, my měli auto, tak to pro nás nebylo důležité

mínusy- problémy s teplou vodou a pokud si dáte v hotelu večeři, je sice dobrá, ale zkoušejí natáhnout- různé trapné triky např. s pitím  ( donesou  automaticky vodu a pak si řeknou třeba, že stála 5JD apod.)

takže večeřet bych doporučil jinde

-30JD pokoj noc se snídaní

poslední noc před odletem:

Al Amer Chalet 2

Apartmán Al Amer Chalet 2

-trošku dál od centra, ale pěkné místo u moře a pláže, kolem jsou i obchody a restaurace

-pokoj opravdu základní, v koupelně plíseň, ale kupodivu horká voda

-ochotný recepční, při příjezdu čaj zdarma

-slušná cena

-silná wifi-jen ve společných prostorách kolem recepce

-20JD/ dvoulůžkový  pokoj

 

jednu noc jsme strávili v pouštním kempu ve Wadi rum

 

 Počasí

-po celou dobu  cca 26-32C přes den, podvečery a večery jsou výrazně chladnější ve Wadi rum a Wadi musa (Petra). Vždy polojasno až skoro jasno.

V Aqabě jsou teplé i večery a je vyšší vlhkost vzduchu.

V poušti teplota po setmění jde rychle dolů -k ránu už jen cca 10C. V zimních měsících jde teplota v noci i pod nulu.

Celkové velmi příjemné počasí na cestování.

 

Subjektivní dojmy

Aqaba- vyšší ceny za ubytování,  třeba v Petře jsou hotely výrazně levnější

 Co se týče koupání tak městská část je přecpaná (spousta stánků, lodní provoz), lepší je to  na jižní pláži je to cca 10km od centra, (lze se dostat taxíkem za 5 JD) zde je část veřejná-  zdarma,  chodí tam místní, je dost plná ,

Jižní pláž má také soukromou  část (spousta různých hotelových klubů, vstup za poplatek), plné vstupné je nesmysl- cca 15JD ale často mají různé slevy a dohody s  hotely , my platili 7JD ( v ceně ručníky, slunečník, lehátka, bazén sprchy, wifi), pěkná , prázdná,čistá pláž.

 

Petra-je to velmi rozsáhlý areál, pokud vás netlačí čas, doporučuju dva dny, to podstatné se dá i za den, ale bude to jen základní cesta ke klášteru bez odboček.

-Tahat vodu je zbytečné, uvnitř je mnoho stánků, kde se dá koupit občerstvení a suvenýry.

-Od vstupu počítejte cca 15 min k Siku (soutěska), ten je dlouhý cca 1200metrů a  na jeho konci je známá Pokladnice, viz  https://www.youtube.com/watch?v=-7sQQg7MFNw  , poté cca 15 min k divadlu a od něj cca dalších 15 min do centra. Odtud pak 800 schodů, tedy tak cca hodinka ke Klášteru. To je základní trasa a z ní je spousta odboček.

-Pokud  například u divadla zahnete doprava, dá se jít pěkná procházka (cca hodinu), nejprve kolem královských hrobek, pak po schodech až dorazíte nad Pokladnici, kterou vidíte hluboko pod sebou, na této vyhlídce se dá koupit i občerstvení od beduína, který tam bivakuje. Zpět se nemusíte vracet stejnou cestou, dá se to sejít přímo dolů k Pokladnici, i když to tak na první pohled nevypadá.

-Z centra Petry vede už zmíněná krásná stezka ke Klášteru (stavba  ještě větší než Pokladnice), spousta lidí, zde už nedojde, ale stojí to za to, je to 800 schodů vytesaných ve skále, i zde jsou kolem  stánky, kde se dá koupit voda i suvenýry.

-Jakmile dojdete ke Klášteru, tak od něj doporučuju vyjít na jeden z viewpointů, my vybrali ten vlevo, je to kousek a je to paráda, nahoře na skále bydlí jeden místní beduín, dali jsme si tam čaj, nikdo nikde, super výhledy.

 

Mrtvé moře  -nechtěli jsme platit předražené vstupy soukromých pláží, tak jsme hledali místo, kde to je k moři nejkratší cesta, přístup není vždy ideální pobřeží je dost skalnaté

-nejlepší jet klasicky tou cestou kolem moře a jakmile se vám zdá, že moře není daleko a dá se na místě zaparkovat, tak moc neřešit a jít do toho, i tak to bude trvat od silnice k hladině moře pěšky cca 15min.

-cesta z Petry autem trvala cca 2 hodiny

 

Wadi Rum- určitě doporučuji dát nějaký výlet spojený s noclehem, my platili 45JD, v ceně byl výlet džípem cca 4 hodiny - několik zajímavých zastávek (duny, kaňon, skalní brána, pramen, nabatejské písmo..), dále obědový balíček na cestu (voda, džus, tuňák v plechovce, chleba, banán , oplatek, rajče), nocleh v pouštním kempu ve stanu, večeře, snídaně,

-poušť  je opravdu fotogenická a zajímavá

-nebe plné hvězd po setmění

-večer dost padá teplota, na to pozor

 

Obecně

-doprava a řízení auta v pohodě, mimo města malý provoz (nebyli jsme v Ammánu)

-Jordánsko není úplně levná země, možná díky tomu, že 1JD je cca 35 Kč (cenová úroveň vyšší než v Maroku, ale i v Ománu).

-občas zkoušejí, a to i na nečekaných místech, trochu šidit, třeba na pumpě načepujete za 20JD a naťukají do pokladny 25JD, apod., takové věci se nám staly několikrát, tak pozor, vše kontrolujte

- letiště AQJ v noci zavírá

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Jordánsko- květen 2016