Jdi na obsah Jdi na menu

Prodloužený víkend v Eilatu a okolí

21. 11. 2016

Úvodem

 

Chvíli po spuštění prodeje nové linky z Bratislavy společností Ryanair naskočila cena, které se těžko odolávalo, 58 Eur za zpáteční letenku na jih Izraele, na letiště vzdálené jen 40min busem od pobřeží Rudého moře. Navíc na termín 17.11-20.11, tedy na prodloužený víkend.

 

Trasa

 

Bratislava (BTS)- Ovda (VDA)

doba letu je asi 3,5  hodiny

Odlet ve čtvrtek 17.11 v 7.05  z Bratislavy, přistání na letišti Ovda v 11.50, cesta zpátky pak v neděli  20.11., odlet z Ovdy v 12.05.

 

Letiště OVDA- informace a zkušenosti

 

letiště je vzdálené asi 60 km od Eilatu, autobusem cesta trvá asi 40-45min po silnici s malým provozem, která občas vede těsně kolem hranice z Egyptem.

Při příletu: jen pár otázek, nic zvláštního, zaznamenali jsme, že jedna celnice mluvila dokonce česky. Za pasovkou byla slovensky mluvící paní v uniformě, která poskytovala  informace o hromadné dopravě a každému dala propagační materiály s mapkou a nějaký krém s minerály z Mrtvého moře, hezké gesto, nevím, zda je pravidlem. ( možná by bylo taktičtější rozdávat něco spise při odletu :-)  )

Při odletu: je nutné počítat s delší dobou, než je obvyklé. Autobusy  na jednotlivé odlety přijíždí s předstihem, není nutné se tím jakkoli stresovat. Nejprve fronta se zavadly k bezp. pohovoru, většina lidí dostane otázky jen na zavazadla ( Balil jste si sám? Nevezete zbraně nebo jejich napodobeniny? Měl jste zavazadla stále pod dohledem?..). Poté se jde se zavazadly na velký scaner, když se něco nezdá, následuje ještě jeden menší scaner, případně otevření zavazadla.

Tyto věci jsou navíc proti ostatním letištím, pak už následuje klasické odbavení, a kontrola před vstupem do odletové haly.

Obecně se dá říct, že je vše důkladnější, několikrát se podrobněji dívají do pasu a kontrolují podobu s pasem, dlouho zkoumají zavazadlo na obrazovce, když projíždí scannerem. Připadalo mi že kontrola je opravdu kontrolou a ne formalitou, ale za mě nic stresujícího, nic, čeho by se měl normální cestující obávat.

Příjemná věc je, že neřešili tekutiny, ani jsme je z příručního zavazadla nemuseli vyndat

Nestačila palubní vstupenka z aplikace Ryanu v telefonu, je  tedy nutné mít palubku vytištěnou, nebo si vyzvednout zdarma papírovou na Check-inu.

 

Doprava v místě

 

Z letiště jsme využili https://eilatshuttle.com/, ,bookuje se dopředu online, cen 9-10 USD za cestu, doveze až k hotelu a stejně tak před ním  vyzvedne. My jsme s tímto dopravcem  měli kladnou zkušenost, ale vzhledem k tomu, že to má logisticky náročnější a čeká na opozdilce, můžou být jeho časy někdy spíše orientační.

Druhý den rámo jsme si půjčovali auto, rezervováno z domova přes osvědčený server www.akcniletenky.com. cena cekem 58Eur (2dny), nejmenší kategorie, měli jsme I 30 v automatu.

 

Ubytování

 

Vybrali jsme Motel Aviv, a to junior apartmá, menší pokoj s malou kuch .linkou a lednicí, skvělý byl prostorný balkón s posezením a výhledem na moře.

Motel Aviv

Cena byla cca 70 eur za noc

Dobře fungující WiFi na pokoji, výborná lokace, nejbližší supermarket 5 min, promenáda a moře 15 min, bezproblémové parkování, zdarma káva a čaj u recepce.

Nevýhodou byla trochu horší zvuková izolace, nejde o hluk zvenku, jako spíš z hotelu, když někdo na pokoji, nebo na chodbě trochu slavil.

 

Počasí

 

Ideální, krásné, letní, prostě paráda. Přes den 25-30 C, i večer bylo pořád teplo. Je nutné počítat akorát s brzkou tmou, kolem půl páté zapadalo slunce.

Voda teplá a  příjemná na šnorchlovaní, odhaduju tak 23- 24 C.

 

Náš Itinerář

 

1.den- ubytování kolem druhé odpoledne, pak prohlídka centra, procházka přímořskou promenádou

2.den- ráno vyzvednutí auta, odjezd do Timna parku, tam celý den, večer pak procházka kolem moře a  po centru Eilatu

3.den- autem cesta na jih před egyptské hranice, zde šnorchlováni, pozdní odpoledne pak návštěva podmořské observatoře, večer v Eilatu a fontána

4. den- vrácení auta, cesta na letiště a odlet domu

 

Naše dojmy

 

Timna park

http://www.parktimna.co.il/en/

hodně se nám líbil, asi půl hodiny jízdy z Eilatu, vstupné 49 ILS, dovnitř je třeba vjet autem,

-park je poměrně rozlehlý, všude dobře značen, autem se vždy zastaví, pak krátká, nebo delší procházka, pak se zas popojede

- při vstupu je ke vstupence  přehledná mapa, nejde zabloudit

-krajina je občas podobná Wadi rum, nebo treba Petře ( ty skály, akorát bez chrámů:-) )

- na konci parku malé jezírko, oáza a restaurace, měli zde výborný humus a kuskus

- často jsme byli na jednotlivých stanovištích sami

- je dobré si hlídat čas, my se vrátili a brána byla už zavřená, nikdo v budce, naštěstí někdo místní přijel a vypustil nás

Šnorchlováni

- ideálně podél pobřeží na jih k egyptským hranicím, poslední pláž Izraele. Princess Beach, https://www.tripadvisor.cz/Attraction_Review-g293980-d522916-Reviews-Princess_Beach-Eilat_Southern_District.html

- vstup do moře přes molo , krásné šnorchlování, desítky druhů ryb, viděli jsme perutýna, murénu,..moc pěkné

- pláž je taková normální, žádný stín, ale pod vodou je to na jedničku

Podmořská observatoř

http://www.coralworld.co.il/en/default

- spousta akvárií, prosklený tunel a hlavně věž postavena v moři u korálového útesu. Dole má okna, tak lze pozorovat hezký život pod hladinou, nahoře je možné naopak vystoupat po devadesáti schodech na vyhlídku a užít si nádherný výhled na pobřeží a čtyři státy.

Při koupi vstupenek považuji zbytečné připlácet si za Oceanrium, je to takový už zastaralý film, kde se trochu pohybují sedačky.

Příjemné je, že jakmile odbije hodina, kdy se park zavírá, nové lidi sice už neopouští, ale ty, co jsou vevnitř nevyhazují, ale nechají  vše si doprohlédnout, my odcházeli tak 40 min po zavíračce.

Eilat

- hezká přímořská promenáda se spoustou obchodů, kde je spousta předražených věcí

- letiště uprostřed města, pro spottery ideální:-)

- líbila se nám fontána, ta je povedená, spouští ji v 20.30 a 21.30, asi šest písniček, dobře nasvícené,

- jediné negativum je vyšší cenová hladina v Izraeli a zvláště v Eilatu

 

Náhledy fotografií ze složky Izrael-jih- listopad 2016