Jdi na obsah Jdi na menu

Víkend v Kuvajtu

5. 11. 2018

 Úvodem

Atraktivní cena letenky byla opět základním impulsem pro cestu, tentokráte k Perskému zálivu, navíc se nám podařil najít i ideální termín: pátek-pondělí, takže nebylo co řešit.

 

Doprava

letecká společnost Pegasus, tedy přes Istanbul, odlet v pátek ve 14 hodin , v Kuvajtu jsme byli nějak po jedné hodině ráno, zpět jsme letěli v pondělí  ráno ve 2.30.

Doba letu je cca necelé 3 hodiny do Istanbulu a něco přes tři hodiny z Istanbulu do Kuvajtu

Cena letenky byla cca 4 000 Kč

 

Salónky na letištích

Využili jsme priority pass a po cestě si čekání na letištích zpříjemnili v lounge.

Istanbul Sabiha  Gocken -  tento salónek  se dost zhoršil, hlavně díky davům lidí, často si není ani kde sednout, občerstvení je takový průměr.

Pearl Lounge- v Kuvajtu priority pass umožňoval výběr ze čtyř salónků, my zvolili ten, kde byla sprcha, salónek je otevřený 24 hodin denně, málo lidí, dostatek míst ke sezení, občerstvení lepší průměr, ale samozřejmě bez alkoholu.

 

Počasí 

Postupně se horšilo, druhý den odpoledne jsme zažili i přívalové deště a bouřky, teploty první den  25-28C, druhý den  20-25C, první den polojasno, v neděli se postupně úplně zatáhlo, obloha zčernala a odpoledne začalo lít. .

 

Ubytování

Vybrali jsme apartmány Wahaj 2, a to na dvě noci, poslední noc jsme vzhledem k doletu ve 2:30 samozřejmě nebrali. Jednalo se o vlastně byt 2+kk, 19. patro, krásný výhled, dobré snídaně  byly servírovány na pokoj v domluvený čas.

Wifi fungovala dobře, parkování zdarma přímo před hotelem.

 

Dojmy a postřehy

-Kuvajťané jsou pohostinní a milí, moc turistů tady není, lidé se snaží být nápomocní a nehrozí nějaké šizení

Vízum- při příletu před pasovkou je nutné popojít po schodech nahoru, kde se vyřizují víza za  3 KWD, chvíli to trvá, ale mají to poměrně dobře organizované. Kuvajtské peníze potřebujete v hotovosti, ale na letišti jsou bankomaty, bylo to tak na 30-40 min

-ceny- KWD je nejtvrdší měna na světě (1 KWD je cca 75 Kč), ale úroveň  cen není tak strašná, benzín stojí kolem 0,10 KWD, voda v obchodě 0,2 KWD, nealko v obchodě 0,3-0,5KWD. jídlo pro tři  v místní jednoduché vývařovně s vodou stálo celkem za všechny 7,5 KWD , menu s pitím v různých řetězcích typu KFC  apod  je 2-3 KWD

-vstupné na Kuvajtské věže je 3 KWD, krásný výhled, celé se to otáčí, ale hůře se fotí (odraz přes sklo)

-velká Mešita- Grand Mosque- prohlídka je zdarma, a to včetně průvodkyně a občerstvení (džus, voda, čaj), osmá největší mešita světa, zajímavý výklad, stojí za to, doporučujeme

-Al Shaheed park- pěkný park, volný vstup, parkování je také zdarma- podzemní garáže, hezké i večer- výhledy na osvětlené mrakodrapy.

-Za návštěvu stojí i místní souk v centru města, spousta levného jídla, desítky druhů datlí, ale i částí jako rybí trh, trh s masem, ovocem.

-Pláže, zdálo se nám to špinavější a neudržované, nikdo se nekoupal, všichni jen dělali pikniky.

-Když se vyjede z města, tak kromě rafinérií a souvisejícího zpracovatelského  průmyslu pouze jen poušť,

-Dojeli jsme až k saudským hranicím, pokud projdete na hranicích první check point, dá se ještě obrátit a vrátit do Kuvajtu, jak jsme vyzkoušeli :)

-zajímavé bylo to počasí, poušť, úplně černá obloha, všude jen písek a pak přišel liják a bouřka

-

 

Náhledy fotografií ze složky Kuvajt- listopad 2018