Jdi na obsah Jdi na menu

Týden na Madeiře

10. 7. 2017

Úvod

 

Červencové svátky už tradičně vybízejí k nějaké cestě pro ty, co musí řešit dovolenou. Kvůli časové flexibilitě jsme se rozhodli, že koupíme nějaký lastmoment  u české nebo zahraniční CK a vše  začneme řešit cca deset dní až týden před plánovaným odletem.

Dovolenou jsme chtěli maximálně brát 4 dny a mít cca týden pobytu

Překvapivě vyšla nejlépe česká CK, a to dokonce Čedok (teď vlastněná už  polskou Ithakou), která měla na páteční odlet zajímavé ceny na Madeiru , týden byl od cca 11 tisíc, nakonec jsme se rozhodli dopřát si trochu luxusu a vzali   Castanheiro Boutique Hotel, ****+  ten má  prakticky všude excelentní hodnocení, cena byla 15.990 Kč s polopenzí.

 

 

Doprava

Charterový let Travel Service, kamarád pracující u QS nám zařídil exity, tak místo ok, catering bageta a nápoj, vodu zdarma ještě dolévali, jinak vše placené, výhodou byly příjemné letové časy.

V pátek tam v 12.20 z Prahy a zpět za týden v pátek v 16.40 z Madeiry.

Doba letu cca 4 hodiny a dvacet min.

 

Ubytování

 

-hotel je opravdu pěkný a stylový, recenze nelhaly :-), skvělé umístění v centru a  současně v klidné uličce, krásný výhled z pokoje, malý balkón, pohodlné postele, luxusní koupelna

- velmi dobrá strava, čerstvě vymačkané džusy u snídaně, večeře výběr z několika možností (předkrm hlavní jídlo a dezert), opravdu vše na úrovni

-krásný a romantický hotel, který můžeme doporučit

- jedinou nevýhodou je, že pokud budete mít auto, jako my, tak hotelové parkování je drahé -12 EUR/den, lepší je to nechávat na hodinách v okolí (večer od 20.00-8.00) je parkování zdarma i v centru na modrých zónách.

 

Počasí

říká se, že se jedná o ostrov věčného jara, v tomto období už se jedná spíše o ostrov věčného  začátku  léta :-), přes den na pobřeží je 23-28 C, v horách je to výrazně odlišnější, záleží na nadmořské výšce, mracích a podobně, nejnižší teplotu jsme měli 9 C, bylo to v 9 hodin ráno na  Pico de Ariero 1818 m.n.m 

 Sever je více oblačný a trochu chladnější, Funchal patří mezi nejteplejší místa na ostrově.

Doprava

ideální je pronajmout si auto, měli jsme jej na celý pobyt mimo posledního a prvního dne. Řízení na Madeiře je v pohodě, je nutné pouze počítat, že vzdálenosti ubíhají pomaleji než jsme zvyklí.

Dobrá silnice je z Funchalu zhruba do Santany  ( rychlost 60km/h-90km/h) , stejně tak na druhou stranu zhruba do Ribeira Brava, vše ostatní  jedete 1,2, výjimečně trojka :-)

parkování ve Funchalu:  v centru ideálně na modré zóně, platba v parkovacích automatech, různé ceny, ale večer od 20.00 do rána do cca 8.00 je to zdarma.

nejvíce jsme  jsme platili v úplném centru asi 1,5 Eura hodina, ale například  na začátku promenády v hotelové části Funchalu (na úrovni hotelu Girasol) to bylo jen 0,45 Eur/hodina.

 

Náš itinerář 

1. den : pozdní odpoledne procházka centrem a kolem moře a Santa Catarina park

2. den:  lanovkou na Monte, pak pěšky k botanické zahradě Jardin Botanico, pak lanovkou zpět do Funchalu, v podvečer procházka ve Funchalu podél pobřeží.

3 den přebíráme auto, vyjíždíme do Ribeira Frío, pěší okružní trasa s levádou , pak  výlet autem: Faial a Santana

4. den autem k na severovýchod, luxusní oběd v rybárně v Canicalu a pěší trek na severovýchodní cíp ostrova- Sao Lourenco, pak koupání na jediné přírodní píseční pláži Madeiry

5.den celodenní okruh autem kolem ostrova spojený s koupáním v Porto Moniz

6. den dopoledne prohlídka botanické zahrady v Monte, odpoledne autem do Santany  a pak leváda Caldeirao Verde

7. den  výjezd ráno na Pico do Aieiro a výstup na Pico Ruivo

8. den ráno nákupy v centru Funchalu, prohlídka  známých trhů, odpoledne odlet domů

 

Naše dojmy

-opravdu sedí příměr, že Madeira je "Květináč Atlantiku", všude něco roste a kvete, snad s výjimkou severovýchodního cípu ostrova

-na pěší výlety se nám osvědčil průvodce: Rother- "Madeira, nejkrásnější horské túry a výlety po levádách"

-pokud chcete vidět typické místní domečky, zadarmo jich je několik desítek v Santaně, hlavně  kolem radnice

-Kousek od Santany je lanovka, co vede  z útesů dolů na pobřeží, původně byla jen pro místní farmáře, kteří u oceánu mají políčka a zahrady, sveze i turisty, cena 5 Eur za zpátečku, velmi doporučujeme,  malebná krajina pod vysokými a zelenými útesy, připomínalo mi to Kauai.

-Pokud nemáte auto (náš první celý den) , dobrý tip je vyjet na Monte lanovkou, od stanice lanovky se dáte doprava ( k druhé stanici lanovky co jede k botanické) a zde začíná hezký nenáročný pěší výlet právě k botanické zahradě, částečně se jde přes místa, které zasáhl velký požár, ale příroda se s tím dobře poprala a už se vše zase zelená

- Pěší výlet na polostrov Sao Lourenco i přes plnou sezónu jsme nikde nepotkávali na turistických trasách davy, nejvíce lidí bylo právě asi  na  Sao Lourenco, ale stále se to dalo. Jinak tato část Madeiry je jediná s minimem vegetace, na druhou stranu krásné výhledy, oceán z obou stran, dost tam fouká, zajímavý pěší výlet, tak cca 3 hodiny, žádný stín, žádné občerstvení po cestě, ke konci před závěrečným krátkým výstupem  je malá oáza- tvoří ji stavení +několik datlových palem, měla by tam být nějaká malá expozice -muzeum, za nás bylo zavřeno.

-Leváda k Caldeirao Verde, velmi pěkná a pohodová leváda, pořád v krásných, zelených subtropických horských lesích, v podstatě pořád po rovině a v nadmořské výšce kolem 900 m.n.m, všude vegetace, několik tunelů, na konci vodopád s jezírkem, ideální je jít asi odpoledne, jako my, na cestě zpět už jsme nikoho nepotkávali.

-Výstup na Pico Ruivo- zvolili jsme cestu z Pico de Ariero  1818 m.n.m, a zpět stejně, na první pohled to může díky nadmořské výšce vypadat jako lehounká hřebenovka,  ale je to nahoru dolů, celkem cca 1300 výškových metrů nastoupat a stejně tak i sestoupit, výhodou je, že se se to střídá, chvilku nahoru, pak zase dolů, tak to pocitově není nic hrozného. Je to opravdu mimořádně pěkná trasa, kterou vybudovat muselo stát velké úsilí a kde pro bezpečnost turistů dělají maximum (zábradlí , schody, tunely..). Krásné výhledy, krásné rozeklané vrcholky hor, zeleň i v těchto výškách, spousty schodů, ať vytesaných do skály, nebo ocelové, pár skalních tunelů. Kdo máte rád hory, tuhle trasu rozhodně nevynechejte, stojí za to. Není to nic těžkého, něco mezi snadnou a střední obtížností. (tam cca 3,5 hodiny, když hodně fotíte, děláte zastávky, svačinu. zpět bez focení a zastávek něco přes dvě hodiny. Možnosti občerstvení asi nejlépe na Pico de Ariero, kde je bufet -vcelku normální ceny. Díky vyšším výškám akorát pozor na počasí. (možnost výrazně chladnějšího počasí než na pobřeží, nebo třeba silného větru).

 

Náhledy fotografií ze složky Madeira- červenec 2017