Jdi na obsah Jdi na menu

Tenerife-výstup na Teide a pohoří Anaga

1. 5. 2018

Úvodem

Na Tenerife jsme byl několikrát, ale jeho dvě velké lákadla mi zatím unikaly, a to Pico de Teide a pohoří Anaga, tak tentokráte jsem se vydal na tento rozmanitý ostrov právě za nimi.

 

Doprava

Zvolil jsem nakonec dopravu z letiště Vratislav,  tam přes Madrid a zpět přímý let.

Výhody letu z polských letišť jsou především dvě,  levné a dostupné parkování a velmi kvalitní salónky, kde se dá dostat na priority pass, proto lítám z Polska rád, z Prahy do Vratislavi  to navíc není ani daleko a třeba český Radiožurnál posloucháte v autě až na letiště :-)

cesta tam   WRO-MAD- TFS

-úterý odpoledne v 16:35 let do Madridu, zde přistání v 19:40, tam nocleh,

druhý den, tedy ve středu  v 6:05  ráno odlet na Tenerife, tam přistání v 8:15

cesta zpět   TFS-WRO

-pondělí v 6:55 ráno odlet z Tenerife do Vratislavi, tam přistání 13:15

celková cena všech  letenek byla 98 Eur, dá se to samozřejmě sehnat i levněji, ale vzhledem k tomu, že jsem kupoval letenky na začátku dubna a letěl v druhé polovině dubna, považuji cenu za slušnou.

 

Ubytování

apartmány Gujára    jsou umístěny v na kraji města La Laguna, velmi komfortní ubytování, v podstatě plně vybavený byt  2+kk, okna orientovány do zahrady, klid soukromí, vše velmi hezké a útulné, bezproblémové parkování před před domem.

-Rozhodně doporučuji, ale jen pokud máte auto, bez auta spíše ne

-skvělý poměr cena/výkon

-cena 35 Eur/ noc za celý apartmán, zůstal jsem 4 noci

Poslední  noc jsem vzal  hotel v blízkosti letiště, protože odlet jsem měl brzo ráno:

Aparthotel Udalla park

-takové normální, slušné ubytování, cca 5-10 min chůze od pláže, cena byla 42 Eur/noc

 

Doprava v místě

-pronájem auta, zvolil jsem agregát na http://www.akcniletenky.com/autopujcovny.htm 

- měl jsem VW Polo, skoro nové, cena 90 EUR na celý pobyt,

 

Počasí

-Velmi různorodé, dané především nadmořskou výškou a tím, zda je člověk na severu nebo jihu ostrova

-Na jihu a u pobřeží teploty 22-25 C, skoro jasno, polojasno, na severu u pobřeží 18-22, polojasno až oblačno

-Ve cca 2.000.metrů nad mořem, jsem zažil i sněžení a teploty 0-5 C

-Na Pico de Teide, sice jasno, ale  velký vítr -90 km/h a teplota mínus sedm stupňů, pocitově díky větru tedy ještě méně

-La Laguna, která má nadmořskou výšku cca 600 m.n.m. a je na severu ostrova, tak přes den bylo dost proměnlivo a teploty  kolem 20C

-nejhorší počasí je většinou  v hustých lesích v nadmořské výšce 1200-2000 m.n.m. je to často v mracích, teploty 5-12C, obvyklá  je mlha a déšť.

 

Můj itinerář

1.den- po cestě z letiště zastávka v Guímaru, prohlídka města plus pyramidy Guančů, pak přejezd na sever do Anagy, cesta až do malebné vesničky Chamorga, odtud pěkný pěší okruh se spoustou výhledů k majáku na pobřeží.

2.den- autem do Portilla- 2000 m.n.m, odtud pěší trasa k Montana Blanca 2.750 m.n.m. a k známým Hueovos del Teide, poté výstup k chatě Alta Vista 3.260 m.n.m, pak k horní stanici lanovky 3.555 m.n.m., už bylo dost hodin a velký vítr, tak jsem to otočil a z 3.555 m.n.m. sestoupil zpět do Portilla

3 den- včerejšek byl náročný, takže jsem si prošel  město La Laguna a  zajel se podívat do Santa Gruz na Playa Teresitas

4. den- klasický výstup z  2.300 m.n.m z parkoviště Caňadské silnice (40.km) na nejvyšší horu Španělska Pico de Teide 3.718 m.n.m a zpět 

5. den směrování na ubytování na jihu,  po cestě zastávka v hezkém městečku: Candelaria, odpoledne koupání v moři a relax

 

Moje dojmy

Pokud chcete vystoupit na Teide a nechce se vám vstávat, nocovat na chatě, nestíháte povolení a nechcete šlapat s čelovkou, tak nejlepší postup je vyjít po dvanácté, z parkoviště pod Montana Blanca 2.300 m.n.m , čas si průběžně kontrolujte, ať dorazíte k horní stanici lanovky kolem 16:45 (v této době odjíždí hlídači poslední lanovkou dolů).  Pokud jste rychlí, počkejte v  klidu v chatě Alta Vista ve 3.260 m.n.m (jako já :-)  ). a dejte si třeba zde kafe nebo čokoládu z automatu ( 2 eura).

 

Nahoře na  Teide budete po páté a pokud do šesti začnete sestupovat, tak za světla, maximálně mírného šera ještě dojdete k autu (doba sestupu je do  cca 3 hodin), výhodou je, že poslední úsek k autu je vlastně po cestě a dal by se v pohodě jít i potmě, pokud by se člověk nahoře zapomněl

 

Tento způsob výstupu je podle mě ideální a zvládne jej bez problémů průměrně zdatný člověk, kdo je pomalejší, tak vyjde jen o něco dříve a zvládne to taky, není to nic extrémního. 

 

Další možnost, kterou jsme vyzkoušel,  je jít z Portilla- cca 2.000 m.n,m, šel jsem původně jen  k " Huevos"  u Montana Blanca, ale pak to protáhl až nahoru k lanovce. Ten výstup z Portilla jako otočku za jeden den už doporučuju jen pro zdatnější ( bylo to přece jen kolem 30 km a 1900 výškových metrů), navíc to má to dvě základní nevýhody, samozřejmě to je o dost delší a díky tomu, že Portillo je níž, tak  už může být v mracích mně poslední hodinu a půl  sestupu pršelo a bylo 5-8 stupňů (přitom klasická cesta k parkovišti pod Montana Blanca byla bez deště). Stejně jako za dva dny, kdy se kolem Portilla opět vyskytoval silný déšť a přitom parkoviště  u Montana Blanca bylo ještě nad mraky

 

Doporučuji akorát mrknout na předpověď počasí, ten první pokus, kdy jsme vyšel k horní stanici lanovky z Portilla byl nahoře vítr 90 km/hod, už to bylo hodně nepříjemné, za velkého větru bych to zvážil.

 

Co se týče Anagy, je to krásná zelená část Tenerife, připomíná to Madeiru, tu procházku z Chamorgy můžu doporučit, za celou trasu jsem potkal celkem čtyři lidi.

 

Güímar-  11 Eur  za vstup je dost, poměr cena výkon je za mě  nic moc, podíval jsem  se tam, že to bylo po cestě, ale žádná pecka to není.

 

La Laguna má pěkné centrum stojí za procházku, stejně tak je hezká i přímořská Candelaria (pláž, sochy, katedrála..).

 

Playa de Las Teresitas je nesporně hezká pláž, ale pro mě má mnohem větší kouzlo Playa Jardin, díky velkým vlnám, fotogenickému černému písku.