Jdi na obsah Jdi na menu

Prodloužený víkend ve Slovinsku- Julské Alpy

9. 9. 2015

Doprava

Tentokráte autem z Prahy, tam jsme jeli přes České Budějovice a Linz, zpět jsme zvolili cestu přes Mnichov, cesta přes Rakousko je asi o 100 km kratší, ale lepší zkušenost máme s delší, německou variantou, je to stále po dálnici a vycházela nám výrazně rychlejší.

Ubytování

Apartmány Smolej, skvělá volba, kterou můžeme doporučit, plně vybavený byt 2+kk s balkónem a krásným výhledem na jezero, byla to jedna z nejlevnějších variant (cena 40Eur za noc a apartmán) a přitom vše velmi pěkné a prostorné, navíc dobré nástupní místo i na túry.

apartment-smolej-kranjska-gora

 

Počasí

Sledovali jsme předpověď a původní plán jet od čtvrtka do pondělí jsme revidovali na termín od soboty do středy a udělali jsme dobře, v sobotu jsme přijeli za vytrvalého deště, ale v neděli jsme vstávali za sluníčka a modré oblohy.

Celý pobyt polojasno až skoro jasno, jednou odpoledne asi na půl hodiny trochu pršelo, jinak skvělé počasí i ve vyšších polohách.

Teploty v Bledu u jezera až cca 23-25C, Kranjska Gora Gora tak 15-18C, ve vyšších polohách pak méně.

Pěkné a příjemné počasí na chození po horách.

Náš itinerář

první den- pěší túra z Jasná 880 m.n m cesta údolím  řeky Pišnica, přes Mihov dom, Ruskou Kapli, sedlo Vršič 1610.m.n.m a Vršič 1737 m.n.m a zpět, celkem jsme ušli cca 27km a  vystoupali 1238 výškových metrů, zpět už se to vleklo, dají se využít i turistické busy, které jezdí přes sedlo Vršič a mají několik zastávek po cestě. 

druhý den- autem do sedla Vršič,1610 m.n.m. a odtud výstup na Malou Mosjtrovku 2337 m.n.m., krásná túra´s pěknými výhledy v hezkém vysokohorském prostředí, poté jsme sjeli  autem k prameni řeky Soča a šli se na něj podívat. V podvečer pak už procházka v Jasné kolem jezera

třetí den- autem k soutěsce Vintgar, poté jezero Bled

Naše dojmy

 -Julské Alpy nás mile překvapily malým množstvím turistům a proti ostatním Alpám, jsou přece jen pořád nejlevnější

-Pokud máte málo času, doporučuji  alespoň projet horskou silnici přes sedlo Vršič, v jejím nejvyšším bodě pak zaparkovat a vyjít si k chatě Poštarská koča a z ní na samotný Vršič 1733 m.n.m , cesta od silnice bude trvat tak 30min a výhledy stojí za to

-Bled je opravdu kýčovitě malebný a voda v jezeře díky termálnímu napájení poměrně teplá, nevýhodou je díky jeho známosti více lidí , na Bledu ochutnejte v jedné z kaváren s výhledem na jezero známý bledský dort, celé jezero lze obejít za cca hodinku a něco

-Kousek od Bledu je známá soutěska Vintgar ( nejblíže k ní  je  městečko Podhom), vstup 4Eura, pěkné a fotogenické místo, dojděte až na úplný konec k 13 metrů vysokému vodopádu, dojem ze soutěsky může pokazit, když tam bude více lidí

-Skvělá túra je výstup na Malou Mojstrovku- šli jsme snadnou- jižní stezkou , cesta na vrchol trvá necelé dvě hodinky a celá je v pěkném horském terénu s výhledy, minimum lidí.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Julské Alpy- září 2015